ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

SERDİVAN

Adapazarı’nın güneybatısında yer Serdivan, ulaşım ağına en yakın yerleşim birimlerinden biridir. Serdivan ilçesinin kuzeyinde ve kuzeydoğusunda Adapazarı ilçesi, batısında Kocaeli ili, güneyinde Sapanca ilçesi ve Sapanca Gölü, doğusunda Arifiye ilçesi yer almaktadır. 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen 5747 sayılı 

“Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un, 26824 sayılı ve 22 Mart 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte Serdivan “İlçe” olur. İlçe nüfusu 72.744 kişi olup, bunun 7.796’sı (% 10,7’si) köylerde, 64.948’i (% 89,3’ü) ilçe merkezinde yaşamaktadır. İlçeye bağlı 12 mahalle ile 11 köy bulunmaktadır.
Günümüzde Serdivan ilçesi olarak anılan bölgeye, ilk yerleşim 17. yüzyılda Rum tebaa tarafından yapılır ve bu köye kendi dillerinde “Petrades” (Taşlık) ismini verirler. Bereketli toprakların bulunduğu; incir, kokulu kara üzüm bağları ve kiraz yetişen bir yerleşim alanı olan bölgeye daha sonra Türkler ve azınlıklar yerleşmeye devam eder. Çok sayıda “divan” adı verilen yerleşimlere ev sahipliği yapan bölge zamanla “Sardovan”/”Sardoğan” olarak anılır. Geçmişte çoğunluğu Rumların yaşadığı İzmit’e bağlı Adapazarı kazasının 

Petrades Köyü ve çevresi (yani Sardovan bölgesi), 30 Ocak 1923 tarihli Türkler ile Yunanlılar arasında imzalanan Lozan Ahali Mübadelesi Sözleşmesi (Türk-Rum Nüfus Mübadele Anlaşması) gereğince, Mübadillerin yerleşeceği bölgelerden biri olarak seçilir. 1927 yılında belirlenen iskân uygulamasına göre 8 Ocak-30 Kasım ve 8 Aralık tarihlerinde Bulgaristan muhacirleri ile 3 Mart günü Siroz göçmenleri ve 14 Aralık günü Preşova göçmenleri Adapazarı ve Sardovan’a yerleştirilir.

 Serdivan, daha sonra 1928’de Arnavutluk’tan, 1934 yılında Bulgaristan-Şumnu, Yugoslavya ve Kocacıktan, 1948’de Karadeniz’den (Trabzon ve Rize’den) aldığı yoğun göçlerle büyür. Yerleşim birimleri olarak da Serdivan da kalan Mübadiller ile bölgeye sonradan yerleşen Muhacirler; Kemalpaşa, Esentepe, İstiklal, Arabacıalanı ve Beşköprü isminde beş ayrı mahalle kurarlar. Kemalpaşa Mahallesi ve İstiklal Mahallesi’ne Drama Raholika’ndan göç edenler; Esentepe Mahallesi’ne Kırcaali göçmenleri, Arabacıalanı Mahallesi’ne Boşnaklar ve Yenipazar (Novipazar) göçmenleri ve Beşköprü Mahallesi’ne de Arnavut göçmenler yerleşir.